flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 січня 2023 року змінилися розміри ставок судового збору

05 січня 2023, 10:59

У зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з 1 січня 2023 року змінені ставки для сплати судового збору.

Законом України «Про судовий збір» визначено, що судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684 грн 00 коп.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частина 3 цієї статті передбачає, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Детальніше ознайомитись з розміром ставок судового збору, а також розрахувати судовий збір автоматично, сформувати квитанцію для його сплати або здійснити оплату судового збору oнлайн можливо у розділі «Громадянам» за посиланням: Посилання