flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українська мова є визначальним чинником і головною ознакою ідентичності української нації

04 серпня 2022, 09:32

16 липня 2019 року в Україні набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України, в тому числі і застосування державної мови в судочинстві.

У частині першій статті першій Закону зазначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.
Відповідно до статті 9 Закону володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані, зокрема: державні службовці, прокурори, судді, адвокати, нотаріуси.
16 липня 2022 року набрав чинності підпункт 1 пункту 7 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, яким внесено зміни у Кодекс України про адміністративні правопорушення.
З цього числа за всі порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачена адміністративна відповідальність за статтями 18852 та 18853 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням законодавства у сфері застосування державної мови та невиконанням законних вимог представника Уповноваженого із захисту державної мови (статті 18852, 18853), відповідно до статті 24424 Кодексу України про адміністративні правопорушення розглядає Уповноважений із захисту державної мови.